Category: Литературна дејност

Тука ќе најдете нови книги и известувања од нашата библиотека.

Промоција на два романи „Прекрасен странец“ и „Исповед“ од Оливера Ширгоска

Промоција на два романи од наш роднокраен писател кој се реализираше во големата сала во центарот за култура, каде на самата промоција учество зедоа двајца модератори,рецензентот на двата романи како и самата писателка.Наш претставник од центарот за култура Маја Сиљаноска која како модератор ја отвори оваа промоција и со тоа ги најави останатите рецензентот и модераторот каде покрај самата писателка кои во текот на промоцијата од нивна страна романите беа промовирани пред присутните.

Continue reading…
0

Промоција на книга „ Арванитите, основачите на модерна Грција„ од Арбен Лала

На 06.03.2021 во малата сала при Центарот за култура,, Кочо Рацин ” се одржа промоција на книгата „ Арванитите, основачите на модерна Грција„ од Арбен Лала со почеток од 16 часот.

Continue reading…
0

Литературни средби “Поетски ѕвезди 2021”

По повод меѓународниот ден на жената 8-ми март, литературниот клуб “КитКа ” од Кичево, во соработка со НУЦК “Кочо Рацин” од Кичево, по петти пат ги организираше традиционалните, литературни средби “Поетски ѕвезди 2021”.
Настанот се одржа во малата сала од Центарот за култура со почеток од 17 часот.

Continue reading…
0

ЗАЕДНО РАСТЕМЕ И УЧИМЕ

Заедно растеме и учиме по повод детската недела  кој беше планиран за реализација во гратската библиотека со едукација на најмалата генерација децата од градинката Олга Мицеска каде предвидено беше работење од страна на децата заедно со своите претпоставени т.е цртање боење оформување на фигури,букви и др да се види детската заинтересираност на буквите низ сликовниците и нивната самостојна креативност застапена во боенките.Активност со самостојно ракување со прибор,бои и освојување на вештини со изработка на креации од страна на материјали достапни за децата од предучилишна возраст.Но поради новонастанатата ситуција со пандемијата корона-ковид 19 и за заштита на децата овој проект се реализира под строги мерки со тоа што во многу мал дел од вработените од самиот центар за култура-библиотека ја посетија градинката по протоколи и целосна заштита-дезинфекција каде на децата им беше даден предвидениот прибор кој беше планиран за во подобри околности за реализирање на овој проект.За овој проект одобрени беа 20 000 денари.

0