Детска симфониска приказна „Петар и волкот“

На 11 Септември 2020г. во организација на Центарот за култура „Кочо Рацин“ Кичево со поддршка на Министерството за култура се одржа симфониската бајка за деца „Петар и волкот“ на македонски и албански јазик со диригент Агона Чупи и диригент Ангел Спироски.

Петар и волкот оп. 67, „детска симфониска бајка”, е музичко дело 
напишано од Сергеј Прокофиев во 1936 година.
Нараторот им раскажува приказна на децата, додека оркестарот ја илустрира така децта се запознаваат со музичките инструменти и нивните карактеристики.


Петар и волкот е една од најпознатите дела на Прокофиев и едно од најчесто изведуваните дела на целиот класичен репертоар.

You may also like...

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *