Театарска претстава „Зборот на мажот е последен“

Центар за култура „Кочо Рацин“ – Кичево во соработка со учениците на ОСУ „Дрита“ предводена од актерот Рахим Рамадани на 24.02.2020 година (понеделник) со почеток во 18:30 часот ја изведуваа комедијата „Зборот на мажот е последен“ од Кристо Флоќи.

Во улоги играа:

Леонита Зенели, Диелза Далипи, Алтуна Сефери, Пранвера Исмаили, Дритон Зенку и Џемаил Максути.

Комедијата „Зборот на мажот е последен“ е типична комедија за младите микроборѓези кои доаѓаат од село во град и откако ќе се обидат да „добијат некои металики“ или да заземат позиција на власт или во општеството, се обидуваат да ја имитирате буржоазијата. да се внесат во нивните редови, па дури и да ги поминуваат тие. Ликот на сопругата на директорот за финансии, иако е поставена во типичен албански амбиент, воопшто не се разликува од слични фигури во светската литература, но е интересна како една од првите вакви дела на Флојд и е една во првите драми во драматургијата. на албански јазик.

Учениците го одиграа тоа совршено, а имаше голем број на публика кои беа задоволни од комедијата.

You may also like...

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *