Промоција на книга “Миграциите во Кичевско и Бродско 1912-1958 г. Д-р Лимко Бејзароски“

МИГРАЦИИТЕ ВО КИЧЕВСКО И БРОДСКО 1912-58 г.” Тема која не обедини сите нас на едно место и тоа : Македонци, Албанци, Турци, Бошњаци, Роми, Египќани, Торбеши и сите останати. Тема  која 100 тина г. се одложувала за денес да можеме ние овде да дискутираме слободно и да ги слушнеме настаните и случувањата поврзани со Миграцијата на овај наш убав регион. Кичевско – Бродскиот регион е сместен во централниот дел на југо-западна Македонија, препознатлив по географски важната поставеност и историски  вредната улога која се одвивала во овој регион во сите негови периоди и времиња. Геостратешката поставеност на Кичевско – Бродскиот регион е од непроценлива вредност и го прави толку многу интересен за сите страни кои имаат некаква врска со овој крај,  во сите времиња на военитет настани и турбуленциите на повоените реформски закони на државата и мигративните  движења на населението  кој се одвивале во целиот период од заминување на Османлиската власт 1912 -1958 година кога овој регион стана актуелен и интересен за многу страни,  сакајќи на еден или друг начин да се запознае со причините и последиците, од таквите насилни и  доброволни миграциони движења.

You may also like...

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *